Πληκτρολογήστε εδώ

post

Η γιορτή του μεσο – φθινοπώρου

Η γιορτή του μεσο – φθινοπώρου

Το φεστιβάλ του μέσο-φθινοπώρου γιορτάζεται την 15η μέρα του 8ου μήνα του παραδοσιακού κινεζικού σεληνιακού ημερολογίου και θεωρείται η 2ο πιο σημαντική γιορτή μετά την κινέζικη πρωτοχρονιά.Το φεστιβάλ του μέσο-φθινοπώρου είναι μια οικογενειακή γιορτή, η οποία γιορτάζεται την ημέρα που το φεγγάρι είναι το πιο μεγάλο και πιο φωτεινό του έτους. Για τους κινέζους η πανσέληνος συμβολίζει την ευημερία, την ευτυχία και την οικογένεια.

Το φεστιβάλ έχει ιστορία πάνω από 3.000 χρόνια και χρονολογείται από την δυναστεία των Σάνγκ (1600-1046 π.Χ.). Οι κινέζοι γιορτάζουν την πανσέληνο τρώγοντας «γλυκά του φεγγαριού» – yuebing -月饼 , θαυμάζοντας το φεγγάρι και ανάβοντας κινέζικα παραδοσιακά φαναράκια.

Τι είναι τα ΄΄γλυκά του φεγγαριού΄΄ yuebng -月饼 ;

Ένα yuèbǐng -月饼είναι ένα στρογγυλό μικρό κέικ με γέμιση, που συμβολίζει την οικογενειακή συγκέντρωση. Είναι η πιο παραδοσιακή και πιο σημαντική τροφή του φεστιβάλ. Το γλυκό αυτό συχνά ανταλλάσσεται ως δώρο μεταξύ των οικογενειών και των φίλων κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ για να μεταφέρουν τις καλύτερες ευχές τους. Υπάρχουν πολλά είδη yuèbǐng -月饼. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το γλυκό αυτό είναι η γέμισή του. Η παραδοσιακή γέμιση γίνεται με γλυκιά πάστα φασολιών και πάστα καρυδιών. Σήμερα, νέα γεμίσματα είναι ‘υπό εφεύρεση’ και παράγονται όλο το χρόνο όπως η κρέμα-σοκολάτα ή μαρμελάδα και ξηροί καρποί.

Ο μύθος λέει…….

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν 10 ήλιοι στον ουρανό, οι ήλιοι έκαιγαν τα πάντα στη γη και οι άνθρωποι πέθαιναν από την πολλή ζέστη.

Μία μέρα ο Hou Yi πήρε το τόξο και τα βέλη του και κατάφερε να ρίξει τους 9 από τους 10 ήλιους σώζοντας με αυτόν τον τρόπο ολόκληρη τη γη. Μετά από την ηρωική του πράξη η βασίλισσα των ουρανών έδωσε στον Hou Yi ένα μπουκάλι που περιείχε το ελιξίριο της αθανασίας, το υγρό δηλαδή που πίνοντάς το θα τον έκανε αυτό που πάντα επιθυμούσε: αθάνατο. Όμως αυτό το ελιξίριο ήταν μόνο για ένα άτομο. Παρόλο που ο Hou Yi ήθελε να γίνει αθάνατος δεν ήπιε το ελιξίριο γιατί δεν μπορούσε να αποχωριστεί την γυναικά του την Chang’e, γι’ αυτό και της ζήτησε να το κρατήσει και να το φυλάξει .

Όσο περνούσε ο καιρός ο Hou Yi γινόταν όλο και πιο ξακουστός εξαιτίας του κατορθώματός του και οι άνθρωποι τον λάτρευαν και τον ακολουθούσαν σαν δάσκαλο. Ο Hou Yi απέκτησε πολλούς μαθητές. Όμως δεν ήταν όλοι οι μαθητές του ηθικοί. Ένας από τους μαθητές του ο Pang Meng ήθελε να του κλέψει το ελιξίριο της αθανασίας.

Μια μέρα ο Hou Yi πήγε για κυνήγι μαζί με τους μαθητές του, ο Pang Meng υποκρινόμενος τον άρρωστο, έμεινε στο σπίτι. Αφότου επιβεβαίωσε ότι ο Hou Yi είχε πια φύγει και βρισκόταν μακριά, πήγε στο σπίτι του και προσπάθησε να κλέψει το μπουκαλάκι με το ελιξίριο αποσπώντας το με τη βία από τη γυναίκα του την Chang’e.

Η Chang’e γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Peng Meng και προκειμένου να τον εμποδίσει να κλέψει το μπουκαλάκι με το μαγικό υγρό το ήπιε εκείνη. Το μαγικό αυτό φίλτρο την έκανε να πετάει όλο και πιο ψηλά μέχρι που έφτασε στο φεγγάρι και έγινε αθάνατη.

Ακούγοντας το θλιβερό αυτό γεγονός ο Hou Yi λυπημένος γύρισε στο σπίτι, ετοίμασε φαγητό και έστρωσε το τραπέζι κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι με την ελπίδα ότι η Chang’e θα επέστρεφε πίσω σ’ αυτόν.