Πληκτρολογήστε εδώ

post

Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2016- Έτος του Πιθήκου

Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2016- Έτος του Πιθήκου

Το 2016 η κινέζικη πρωτοχρονιά γιορτάζεται την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με κινέζικο ημερολόγιο, το 2016 είναι το έτος του Πιθήκου ή το έτος 4714 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).

Η επίδραση του πιθήκου θα έχει ευνοϊκή επίδραση σε όσους ασχολούνται με τις τέχνες και τη διανόηση και τα σπορ. Σαν ζώο ο πίθηκος έχει παιχνιδιάρικη φύση, ενώ του αρέσει επιπλέον το χιούμορ και ο μιμητισμός. Κάθε ζώδιο στην κινέζικη αστρολογία συνδέεται επίσης με τα 5 στοιχεία της φύσης: μέταλλο, ξύλο, νερό, φωτιά, γη. Το 2016 θα είναι η χρονιά του Πιθήκου της Φωτιάς, το οποίο συμβαίνει κάθε 60 χρόνια!

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα, η ημερομηνία που γιορτάζεται δεν είναι σταθερή, επειδή καθορίζεται απο το παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο που είναι σεληνιακό.

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς:

– Θεωρείται οικογενειακή γιορτή, οπότε πραγματοποιούνται πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετακινήσεις, προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

– Η γιορτή έχει διάρκεια 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών.

– Οι στολισμοί περιλαμβάνουν κόκκινα φαναράκια, καθώς και τον χαρακτήρα “福” (fú) γραμμένο ανάποδα, κολλημένο πάνω σε πόρτες, τοίχους και παράθυρα. Ο χαρακτήρας σημαίνει «ευτυχία- καλή τύχη», ενώ η λέξη «ανάποδα» στα κινέζικα σημαίνει επίσης «φτάνω». Έτσι γράφοντας ανάποδα το χαρακτήρα, οι κινέζοι δηλώνουν οτι η ευτυχία και η καλή τύχη έφτασαν!

– Ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.

– Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.