Πληκτρολογήστε εδώ

post

Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα!

Η ημερομηνία που γιορτάζεται δεν είναι σταθερή, επειδή καθορίζεται απο το παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο που είναι σεληνιακό. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Το 2015 η κινέζικη πρωτοχρονιά γιορτάζεται την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με κινέζικο ημερολόγιο, το 2015 είναι το έτος του Προβάτου ή το έτος 4713 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).

Μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς:

– Θεωρείται οικογενειακή γιορτή, οπότε πραγματοποιούνται πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετακινήσεις, προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

– Η γιορτή έχει διάρκεια 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών.

– Οι στολισμοί περιλαμβάνουν κόκκινα φαναράκια, καθώς και τον χαρακτήρα “福” (fú) γραμμένο ανάποδα, κολημένο πάνω σε πόρτες, τοίχους και παράθυρα. Ο χαρακτήρας σημαίνει «ευτυχία- καλή τύχη», ενώ η λέξη «ανάποδα» στα κινέζικα σημαίνει επίσης «φτάνω». Έτσι γράφωντας ανάποδα το χαρακτήρα, οι κινέζοι δηλώνουν οτι η ευτυχία και η καλή τύχη έφτασαν!

– Ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.

– Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.