Πληκτρολογήστε εδώ

post

Τρόποι να θυμάσαι εύκολα τα Κινέζικα ιδεογράμματα!

Τρόποι να θυμάσαι εύκολα τα Κινέζικα ιδεογράμματα!

Κάτι το οποίο κάνει τα Κινέζικα να ξεxωρίζουν από όλες τις υπόλοιπες γλώσσες, είναι ο τρόπος γραφής τους, δηλαδή τα ιδεογράμματα! Αυτό που θα ανακαλύψεις και εσύ ο ίδιος, είναι το πόσο μαγευτικά είναι πραγματικά τα ιδεογράμματα. Καθώς θα προοδεύεις στη γνώση των Κινεζικών, θα μαθαίνεις όλο και πιο ενδιαφέροντες, σύνθετους χαρακτήρες και θα κατανοείς βαθύτερα την Κινεζική γλώσσα, ενώ οι άλλοι άνθρωποι θα βλέπουν απλά… γραμμούλες και τελείες!flashcard

Πως όμως μπορείς να θυμάσαι τα ιδεογράμματα πιο εύκολα;

Παρακάτω θα βρεις μερικούς έξυπνους τρόπους για να κάνεις τις σπουδές σου πάνω στα Κινέζικα πιο ευχάριστες και αποδοτικές!

1) Μερικά ιδεογράμματα, έχουν κάποια ‘ιστορία’ σχετικά με την προέλεσυσή τους ή για το πως σχηματίστηκαν αρχικά, η οποία σε βοηθά να απομηνονεύσεις τη λέξη. Μερικά άλλα, έχουν κάποια ρίζα σχετική με το νόημα της λέξης, ενώ άλλα εξάπτουν τη φαντασία σου με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν σε εσένα το ιδεόγραμμα!

2) Με βάση έρευνες που έχουν γίνει απο ειδικούς επιστήμονες πάνω στα θέματα λειτουργιών του εγκεφάλου, έχει βρεθεί πως η ‘αποθήκη πληροφοριών’ του εγκεφάλου, είναι πιο εύκολα προσβάσιμη όταν κάποιος στρέφει το βλέμμα του πάνω και αριστερά. Έτσι, όταν κάποιος θέλεις να ‘αποθηκεύσει’ μια νέα γνώση -ή στην προκειμένη περίπτωση ένα νέο ιδεόγραμμα- το μόνο που έχει να κάνει είναι να κοιτάξει πάνω και αριστερά και να φέρει στη φαντασία του τη λέξη. Στην συνέχεια, όταν θα χρειαστεί να κάνει ανάκλιση της λέξης που έμαθε, το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στην ‘αποθήκη’ πληροφοριών του κοιτάζοντας πάνω και αριστερά. (Πηγή: Βιβλίο ‘Ξεπετάξτε το Διάβασμα’, σελ. 49)

3) Μια ακόμη διαδεδομένη μέθοδος εκμάθησης και επανάληψης των κινέζικων ιδεογραμμάτων είναι τα λεγόμενα flashcards. Πρόκειται ουσιαστικά, για ιδεογράμματα γραμμένα πάνω σε μικρές καρτέλες. Στο ένα μέρος της κάρτας γράφεις τον κινέζικο χαρακτήρα και στην άλλη πλευρά γράφεις το pinyin με τον τόνο και τη σημασία της λέξης. Αυτό μπορείς να το κάνει για χαρακτήρες που είτε είναι σύνθετοι, είτε για χαρακτήρες που συναντάς σπάνια ώστε να τους διατηρείς πιο εύκολα στη μνήμη σου. Έτσι, όποτε έχεις χρόνο και διάθεση, μπορείς να τραβάς ένα χαρτάκι για μια γρήγορη επανάληψη!